Få kontroll på dina fraktkostander: Bli informerad om en faktura avviker

Av Vibeke Specht, jan 08, 2018 09:45

Vill du veta om fakturan från fraktbolaget stämmer? Med funktionen FAKTURAKONTROLL blir du notifierad om det uppstår en avvikelse mellan fakturan från transportören och den faktiska sändningsinformationen.

Vad frakten kostar avgörs av parametrar som till exempel volym, flakmeter och vikt. I LogTrades transportadministrationssystem lagras all information om sändningen. Du kanske blir fakturerad för ett paket på 5 kg medan sändningsinformationen visar att paketet bara vägde 3 kg. Med funktionen FAKTURAKONTROLL blir du notifierad om det uppstår en avvikelse mellan fakturan från transportören och den faktiska sändningsinformationen. Avvikelserna visualiseras med olika färgikoner.

 

Du kanske blir fakturerad för ett paket på 5 kg medan sändnings-informationen visar att paketet bara vägde 3 kg.

Så här får du veta om fakturan på frakten avviker

I LogTrade lagras all information om dina sändningar. Sedan kan systemet läsa in elektroniska fakturaspecifikationer från transportörerna och jämföra innehållet i dessa med transportinformation som redan finns i LogTrade och på så vis bli varse eventuella avvikelser.

Fakturakontroll gör att fraktparametrarna för varje sändning kan jämföras mot de uppgifter som angavs när sändningen skapades i LogTrade.

Vanliga felkällor är att avsändaren angett en vikt som inte stämmer vid kontrollvägningen eller att transportören eller fraktbolaget räknat upp vikten eftersom godset varit skrymmande, det vill säga att paketets volym varit för stor i förhållande till vikten.

Fakturakontroll gör att fraktparametrarna för varje sändning kan jämföras mot de uppgifter som angavs när sändningen skapades

En tredje förekommande felkälla är att ett kundnummer hos en transportör, oftast av misstag, används av någon annan än den som betalar för frakten.

Med fakturakontroll sparar du både tid i arbetsprocessen samtidigt som de avvikelser som finns kan identifieras och adresseras.

För att nyttja denna funktion måste din transportör, eller dina transportörer, tillhandahålla elektroniska fakturaspecifikationer.

Se också Automatisk pris - att lägga på rätt fraktpris i förväg

Se filmen Vad kostar transporten och hur ser man avvikelser?