På tur med organisationen som "skapade" världsekonomin.

Av Vibeke Specht, Sep 26, 2017 11:42

För oss som sover, äter, och lever transportinformation och ständigt funderar över hur leveransflöden kan optimeras är en värld utan GS1 lika otänkbar som en värld utan choklad, eller för all del den fysiska infrastruktur som gör att choklad och alla andra varor kan levereras till människor.

Lite förenklat kan man säga att standarderna hos Global Standards 1, dvs. GS1, ser till att choklad, järnvägsräls, böcker, mediciner och alla andra varor och produkter i hela världen samt tjänster och platser får en unik identitet. Sedan samlar man in information om dessa och ser till att datan om varorna går att dela inom och mellan affärssystemen.

Grejen med GS1 är en djupt förankrad förståelse för att det blir monumental mycket enklare att bedriva handel om all parter i distributionskedjan kommunicerar i samma språk.

Självklart? Ja. 

Men från ord till handling är steget ofta långt. Därför är det stora med, en neutral medlemsorganisation som, GS1 berättelsen om hur man sedan starten 1974 lyckats skapa en fungerande sammanslutning med över 1,5 miljoner medlemmar och över 6 miljarder dagliga transaktioner.

Eller som BBC kallat GS1:s mest välkända standard, streckkoden: 

”En av femtio saker som skapade världsekonomin.”

I GS1 Sveriges transportgrupp har Logtrade varit engagerade medlemmar i snart tjugo år. Det betyder att vi, bland annat varit med att bidra till utvecklingen av den första standarden för transportindustrin. Projektet hette Pharos.

Tack vare Pharos arbete går det idag att hantera alla transportinstruktioner elektroniskt. Arbetet i Pharos ledde också fram till den svenska transportetiketten STE - alla godsavsändares informationspackade frimärke.

Den 26 september i år träffade GS1 Transport här i Skåne. Mötet avslutades med en middag mellan Skåne och Danmark då vi, som det kallas, ”turade” på Scandlines – numer eldrivna – färja mellan Helsingborg och Helsingör.

I GS1 Transport finns idag Bring, DB Schenker, DHL, DSV och PostNord. De större transportköparna representeras bland annat av Coop och Ica.

Här är en bild på gänget som var med på mötet, tagen av Christopher Dughieri, produktchef på Unifaun.

IMG_5139.jpeg

Vid bordet sitter i klockriktning Christian Uhlir - PostNord, Björn Hedenborn från DHL, Fredrik Svedberg och Martin Åkesson - LogTrade, Cecilia Strokirk - GS, och Mats Rosén - DSV.

TB5.jpg

Här är en bild på Scandlines nya eldrivna färjor.  

Kontakta mig, LogTrade.

Mässor och resor

LÄS OCKSÅ