Inspirerande logistik på ICA:s centrallager

Av Fredrik Svedberg, Sep 27, 2017 09:41

Få saker är så avgörande för tillväxt inom detaljhandeln som god lagerhantering och logistik. Det har ICA förstått. Deras automatiserade centrallager i Helsingborg är ett enda stort ”wow”.

Kanske kokar all lager- och logistikhantering ned till en enda fråga:

Var ska vi ställa alla varor?

För ICA är svaret ”Bland annat på ett centrallager utanför Helsingborg.” Här på den skånska slätten har livsmedelskungen ett av Europas största automatiserade lager inom sin bransch. Det betyder 650 lastbilar som hanterar 28 000 pallar per dygn. Det är mycket pallar. Cirka 6,6 fotbollsplaner med pall för att sätta det i perspektiv.

Under vårt besök i onsdags (den 26/9) kunde vi konstatera att det här är ett av de mest välskötta och välfungerande lagren vi varit på.

Långeberga

 

Ett lager som aldrig vilar

ICA:s centrallager är uppdelat i kolonialvaror, kyl och frys, samt frukt och grönt. I första hand hanterar lagret 10 000 högfrekventa artiklar.* Det betyder att tiden som en produkt stannar på plats är relativt kort. De går snabbt ut till de 1300 ICA-butiker runt om i Sverige samt till Rimi i Baltikum, en kedja som också ägs av ICA.

Det snabba flödet av varor innebär att det logistiska flödet nästan är i gång dygnet runt. In- och ut-plock hanteras i tvåskift. Det tredje skiftet, det vill säga natten, är vigd åt underhåll och service.

*De mer lågfrekventa artiklarna i kategorin kolonial hanteras på ICA:s lager i Västerås, medan de lågfrekventa färskvarorna hanteras i Kungälv.

 

Automatisering och självkörande truckar

Sorteringen är till största delen helt automatiskt. När chauffören kommer in med godset placerar de sina pallar i ett system som automatiskt tar sig an varorna och börjar sortera in dem i lagret.

På LogTrade ser ständigt över hur vi kan minimera risken att våra kunder omedvetet markerar sitt gods fel.

Denna automatiseringen ställer höga krav på leverantörerna. De måste se till att godset som skickas hit är tydligt och korrekt märkt. På det här området för ICA och LogTrade regelbundet samtal. På LogTrade ser ständigt över hur vi kan minimera risken att våra kunder omedvetet markerar sitt gods fel.

Stort tack till Martin Hörberg och hans kollegor för att ni visade oss ert enormt inspirerande lager. Vi ser fram emot att snart få göra ett återbesök för att se hur er lansering av de självkörande truckarna har gått.

---

Jag vill prata med LogTrade, kontakta mig.

Läs också: Skjut inte budbäraren | Om TA-systemet försvinner hamnar vi i logistikens medeltid.

Mässor och resor

LÄS OCKSÅ