Skriv ut transportetiketter på månen

Av Vibeke Specht, mar 06, 2018 08:00

Transportadministration

Varför sköter du inte dina ut- och inleveranser från Kanarieöarna? Antagligen för att du inte vill jobba på semestern. Men visste du att det finns minst fyra andra anledningar att kunna skriva ut fraktetiketter eller transportetiketter från fjärran.

Säg att du, av någon outgrundlig anledning, har ett lager på månen men själv föredrar att jobba från Köpenhamn. Då vore det praktiskt om du kunde skapa sändningar och skriva ut fraktetiketter från din laptop eller mobiltelefon på ditt favoritcafé på Nørrebro, inte sant?

Eller för att ta ett jordnära exempel: Gotlandsägg.

Gotlandsägg levererar ut över 500 000 ägg per dag till livsmedelsbutiker. Viktor Brobäck som är order- och fraktansvarig på Gotlandsägg bor i Visby. Jobbar gör han däremot i Stenkyrka någon mil norr om Visby, där sitter han i en kontorsbyggnad i anslutning till företagets lager.

 

- Jag väljer pall, parti eller vad det är, sedan går jag in i adressmallar för att boka och skriver ut. Det är inte så märkvärdigt.

 

Gotlandsägg har också en stort lager och distributionshall på det svenska fastlandet, i Ruda i Småland. Viktor har aldrig satt sin fot på verksamheten i Ruda. Ändå är det han som ser till att fraktetiketterna skrivs ut på rätt skrivare vid rätt packstation även där. Men det tycker han inte är något att bli upphetsad över.

- Jag väljer pall, parti eller vad det är, sedan går jag in i adressmallar för att boka och skriver ut. Det är inte så märkvärdigt.

Så du skulle kunna jobba från Kanarieöarna under vinterhalvåret?

- Ja, så länge det finns internetuppkoppling där jag är kommer jag åt LogTrade. Framförallt är det praktiskt om jag skulle bli insnöad en vanlig arbetsdag här, då kan jag ändå se till att sändningarna skapas och fraktetiketterna skrivs ut som de ska.

Ok, men direktleveranser från rymden? 

Ämnet fraktetiketter, eller transportetiketter, och utskriftshantering kommer – antagligen – aldrig skapa tidningsrubriker.

Åtminstone inte förrän SpaceX-grundaren Elon Musk, till följd av kanske gravitationskraftens dittills oanade positiva effekter på solcellsproduktion, öppnar upp en batterifabrik på månen. Och därför inser att han skulle behöva ha ett system för utskriftshantering som verkligen tänker utanför lådan. En "detalj" han, givetvis inte ägnat en tanke på, förrän han slutligen ställs inför logistiska praktikaliteter som rör önskemål om smidig transportadministration.

Men finns det ens internet på månen? Javisst, snart verkar det som.

Hur som helst. Du behöver inte ha ett lager på månen, eller tror på direktleveranser från rymden för att uppskatta ett utskriftssystem för transportetiketter eller fraktetiketter som tänker utanför lådan. Här är en infografik som förklarar varför.