Amazon, Alibaba, E-bay och Google. Fyra cylindrar i en motor som driver e-handeln och världsekonomin framåt så fort att det suger i magen. Så när de kommer till Shoptalk 2017 för att tala är det lite som att hamna i stormens öga.
LogTrade gick dit för att lyssna och påminna oss själv om att det är svårt att till fullo förstå vad som händer. Även för de datadrivna tech-giganterna i vår så kallade internetålder. Kanske för dem mer än någon annan.
Ingenting är någonsin som "vanligt" på ett Shoptalk. Den här gången i Köpenhamn. Gången innan i Las Vegas - vilket antagligen var en mer passande arena: Shoptalk är liksom lite larger than life.
...beror på att en stor del av våra kunder redan idag har en stor omsättning via de stora tech-giganternas handelplatser och kanaler. Och den utvecklingen har bara börjat.
Eventet i Köpenhamn var det första – och förmodligen det sista – Shoptalk i Europa. Och vi var där, på samma sätt som vi var i Las Vegas, för att vi ständigt lever med en känsla av att vi "bara måste" försöka förstå vad det egentligen är som händer – även om frågorna alltid är fler efteråt.
Eller för att citera Sveriges tidigare stats- och utrikesminister Carl Bildt från Försvarsföretagsdagarna 2015.
Den som tror den förstår vad som händer har inte förstått någonting.
Så vad vill vår tids tech-giganter som Amazon, Alibaba, E-bay och Google, men också Facebook, Pinterest, Apple och resten av gänget från Silicon Valley och andra hot spots i USA, och Kina? Vad driver dem och åt vilket håll vill de?
Vi ställer dom här frågorna av två skäl.
De här skälen driver oss självklart också till Web Summit i Portgual, som går av stapeln den första veckan i november. Om du är där och vill ses, hör gärna av dig till oss. Notera också att det finns en LinkedIn-grupp som samlar alla svenska webbsummit-besökare.
Amazon skapade alltså historia inom digita logistik och transportadministration med en analog metod.
Hur som helst. Vad pysslar de stora drakarna med? Så här svarade de fyra giganterna själva. Låt oss börja med Amazon.
Amazon har etablerat ett distributionslager på Manhattan. Från det kan de leverera beställningar i området på en timme. Distributionslagret etablerades på 111 dagar.
Hur gjode Amazon det?
Svar: Bland annat med ett blädderblock, en kakburk och en tjej. Så här:
1. Först ritades sex serierutor upp som fick beskriva kundens behov och hur Amazon kunde uppfylla behovet. I serierutorna blev huvudpersonen en tjej som ville ha kakor och som därför fick det på en timme.
2. Ett blädderblock fick föreställa en analog app där de testade olika funktioner. Innan programmeringen startade hade man ritat upp arbetsflödet på sidorna i blädderblocket.
3. Sedan skapades en prototyp av distributioslagret med plockhyllor med mera. Detta för att exempelvis upptäcka flaskhalsar i flödet.
Amazon skapade alltså historia inom digita logistik och transportadministration med en analog metod.
Slutsats: Den som tror den förstår vad som händer har inte förstått någonting.
Alibaba konstaterade att handeln på shoppingstråken minskar med en till två procent i Europas städer genom att fysiska butiker stängs ned. Samtidigt som online-handeln växer med 21 procent. Alibaba upplyste oss samtidigt om att de nu ser hur olika typer av fysiska butiker öppnar runt om i Kina på ställen där det inte funnits butiker tidigare. Online-konsumenterna efterfrågar riktiga butiker för "riktiga" besök.
Slutsats, återigen: Den som tror den förstår vad som händer har inte förstått någonting.
Ebay har transformerats från en "simpel" andrahandsmarknad på nätet till en handelsplats som går på artificiell intelligens – AI – och säljer både nytt och gammalt. På Shoptalk visade E-bay upp sin ShopBot som hjälper dig att handla via Facebook-messenger. Åkej, säger du nu, och hur fungerar den? Bra fråga. Titta på videon här så får du se.
Slutsats: Den som ännu tror den förstår vad som händer har forfarande inte förstått någonting.
Google går in i partnerskap med både etablerade e-handlare och etablerade "vanliga" detaljhandlare för att bygga upp en kraft mot Amazon och Alibaba. I den här första videon kan du se hur de hjälper Houzze att skapa virituella rum.
Houzze är för övrigt, och förmodlingen, det största hotet mot IKEA idag. Det här har IKEA, glädjande nog, uppmärksammat. IKEA har bland annat reagerat genom att gå in i ett samarbete med danska HAY. Och i San Fransisco har den svenska möbeljätten förvärvat tjänsteplattformen Taskrabbit.
Google gav också flera exempel på hur deras Googel Assistant hjälper kunden i den så kallade omnichannel upplevelsen.
Utvecklingen inom e-handeln och logistiken går snabbt nu. Så snabbt att det enda vi med säkerhet kan säga är att vi sannolikt kommer ha hunnit bli förvånade många gånger om innan nästa upplaga av ShopTalk går av stapeln i mars 2018.
Kommer exempelvis den här typen av autonoma leveransrobotar från Starships vara kvar?