Världens bästa paketombud är här

Av Vibeke Specht, nov 28, 2018 08:00

Hållbar logistik

Imorgon öppnar Leveriet på Sickla köpcenter i Stockholm. Ett ombud som gör varje paket till en present. Äntligen! Men varför har det dröjt så länge? Behovet av en värdigare paketöverlämning har ju funnits länge.

Frågan har två svar.

1. Det är först nu en kreativ fastighetsägare ser de utmaningar e-handeln för med sig på den fysiska handeln som en möjlighet för den fysiska handelsplatsen.

2. Det är först nu som de tekniska förutsättningarna finns för att gifta ihop e-handeln med den fysiska handeln på ett sätt som gör att de kan leva "lyckliga under alla sina dagar".

Tvåan betyder – bland annat – att alla transportörer kan leverera till Leveriet, och att alla e-handlare kan erbjuda sina kunder Leveriet som både ett "hämtis" och ett "lämnis" trots att kunden inte bor i området. Kunderna kan därmed samla alla sina leveranser och beställningar på ett ställe.

Pressmeddelande: LogTrade bakom Atrium Ljungbergs Leveriet

Fast egentligen är det mycket mer än så. I grunden handlar det om att det nu går att skapa små logistikhubbar lokalt – där människor och byggnader redan finns. Tack vare en global logistisk standard utvecklad av Ericsson kan allting vara en plats och allting vara en transportör.

Det låter givetvis jätteflummigt.

Men rent konkret betyder det att vi som leverans-hanteringssystem äntligen kan ge alla transportörer, handlare och platsägare full och säker visibilitet, vilket öppnar upp mängder av affärsmöjligheter. Ett exempel är Leveriet som är sprunget ur LogTrades koncept: The Point. Läs mer om det här.

Ett annat är Den Uppkopplade pallen som du kan läsa mer om här.

Leveriet kommer nämligen vara mycket mer än "bara" ett lyxigt paketombud där man kan ladda mobiltelefonen, prova kläder och få paketen levererade med respekt. I bakutrymmet kommer Leveriet ha ett utskjutet lager. Det betyder att e-handlare kan leverera in en batch med produkter i förväg, inför exempelvis olika handelshögtider, så att dina kunder kan hämta ut en beställning på Leveriet tio minuter efter att den är lagd.

Istället kan små logistikhubbar finnas överallt där det finns människor och hus. Från gymmet och frisören till hotellet och flygplatsen.

Därmed kan du som är e-handlare börja leverera förutseende, det vill säga börja kapitalisera på den typ av transport- och leveransdata som exempelvis e-handelsgiganten Amazon använder idag för att skapa sina omtalade en-timmes-leveranser.

Lyssna på Mattias Celinder, Atrium Ljungberg, och Fredrik Svedberg, LogTrade, här.

Hållbar logistik

Men förutseende leveranser har större implikationer än så. Det fina med Ericssons standard för logistik är att den är öppen för alla, inte bara de som har råd att bygga gigantiska centrallager. Istället kan små logistikhubbar finnas överallt där det finns människor och hus. Från gymmet och frisören till hotellet och flygplatsen.

Genom att nyttja befintliga byggnader och platser elimineras behovet av stora lagerhallar. Flödet av varor kommer bli mer ändamålsenlig och även inkludera varornas slutdestination – återvinningen. Ur ett fågelperspektiv resulterar hela den nya leveranskedjan i resursbesparingar – ekonomiskt, ekologiskt och socialt.

Atrium Ljungberg kommer att öppna fler Leveriet i sitt fastighetsbestånd runt om i landet under 2019. Och vi erbjuder andra fastigheter att göra sin version av The Point. Bekvämlighetseffekten hos en logistikhubb som Leveriet kommer bli större ju fler punkter av detta slag som byggs in, i olika storleksklasser och på olika platser.

Imorgon öppnar Leveriet i Sickla. Den fjärde december får Mobilia i Malmö sitt Leveriet. Det är inte bara på tiden. Det är helt i tiden. Välkommen till en ny logistisk världsordning.

Vill du veta mer om The Point och kanske bli med The Point?

Ja, gärna!

Vill du veta mer om The Point och börja leverera till Leveriet? 

Ja, gärna!