Pacsoft Postnord försvinner – Vad gör du nu?

Av Vibeke Specht, Dec 17, 2020 10:38

PostNord fasar ut fraktverktyget Pacsoft och det är läge att hitta en ny lösning för dina transportbokningar. Har du siktet inställt på en ökad tillväxt och en bättre kundupplevelse? Då är det ett guldläge att gå över till en smart(are) leveranslogistik. 

I detta blogginlägg får du reda på vilka fraktverktyg du har att välja bland, samt för- och nackdelarna med dina olika alternativ.

Tre alternativ till Pacsoft

 1. Boka och hantera frakt manuellt

  Detta kan vara ett alternativ för dig som är ett mindre företag med maximalt 10 sändningar per dag, där du bara använder ett transportbolag. Hanterar du fler sändningar än så kan manuella transportbokningar stjäla onödigt många arbetstimmar per dag. Vid manuella bokningar är det dessutom lätt att göra fel.

 2. Gå över till PostNords ”nya” motsvarighet till Pacsoft – “Skicka Direkt Business”

  Det här är ett alternativ för dig som känner att det räcker med PostNords lastbilar, och inte vill alternera mellan flera olika transportbolag och deras eventuella ombudssystem, som exempelvis DB Schenker, UPS, etc.

  Om du bara behöver PostNord, och är nöjd med den leveranskapacitet det ger dig, så kan Skicka Direkt Business vara ett smidigt alternativ.

 3. Investera i ett proffsverktyg för leveranslogistik

  Om du vill minska antalet returer, begränsa trycket på din kundtjänst, och höja lojalitetsgraden hos dina kunder, bör du investera i ett smart system för utleveranser och transportlogistik (ett så kallat TA-system).

  Med ett TA-system får du bättre kontroll på hur dina leveranser upplevs av kunderna och du kan välja mellan flera transportbolag på autopilot, inklusive dina egna bilar om du har några.

  De flesta TA-system går att använda fristående, men för att maximera fördelarna bör din frakt vara inbyggd i ditt affärssystem. 

Fördelen med ett integrerat TA-system

Om ditt TA-system är integrerat med ditt affärssystem kan varje beställning som kommer in gå direkt till plock, pack och utleverans, med minimal handpåläggning. Automatiserade processer sparar värdefull tid och dessutom minimerar du risken för felaktiga och försenade leveranser. 

Ett säkert kort för framtiden
En effektivare och smartare logistik ger en större kundnöjdhet och i förlängningen även mer försäljning. Om du vill satsa för framtiden och drömmer om en ökad tillväxt och orderhantering – är det helt klart ett TA-system du ska satsa på. 

Vad kan du göra med Skicka Direkt Business?

Med Skicka Direkt Business kan du bland annat boka hämtning, skriva ut frakthandlingar och skapa aviseringar – men enbart inom PostNords ekosystem och deras webbgränssnitt. Du kan också integrera mjukvaran i ditt affärssystem eller i din e-handelsplattform. Det sistnämnda kostar givetvis, i regel, arbetstid eller konsulttimmar.

Varför använda flera transportbolag?

Det är bra att inte lägga alla sina ägg i en korg. Vid ordertoppar kan det till exempel vara mer än nödvändigt att ha flera transportbolag som kan komma in och ta leveranserna. Transportbolag kan också vara geografiskt starkare på vissa områden, eller erbjuda olika typer av transporttjänster för exempelvis leveranser utomlands. Vad för slags transporttjänster som passar dig beror på vad du har för produkter, orderflöde och geografisk marknad. 

Vill du ha smarta leveranser som ger dig fler och lojalare kunder? Och har du fler än 500 sändningar per vecka?

Ladda ner vår Pacsoft checklista och få reda på vilken leveranslogistik som passar dig bäst. 

LADDA NER PACSOFT CHECKLISTA

Transportadministration E-handel och logistik Digital logistik

PACSOFT 

Pacsoft Online kommer att fasas ut stegvis under de närmaste två åren för den svenska marknaden. Som användare kommer du att behöva välja ett annat transportadministrativt system.

Funktionerna i Pacsoft Online avvecklas stegvis, och när du påverkas beror på hur du använder lösningen idag. 

Skicka direkt business

Skicka Direkt Business är PostNords nya fraktverktyg för företag. Verktyget är tillgängligt för alla avtalskunder utan extra kostnad. Du når det på samma plats som Track & Trace och andra PostNord-tjänster i Portal Business.

Källa: postnord.se

LÄS OCKSÅ